sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Painonhallintaa ja kävelytystä

Tämä ei ole mikään laihdutuspostaus, vaikka otsikosta voisi niin päätellä :D Eilen lauantaina treenattiin koulua maneesissa ja otettiin teemaksi istunta. Tarkkailin oikein toden teolla, miten painoni seilaili siellä, kunnes lopulta siihenkin tuli jotain tolkkua. Ratsastin gramaanien kanssa, koska silloin saan pidettyä tasaisen käden ja helpompi keskittyä istuntaan.

Aloitettiin käynnissä kiemuroilla ja pysähdyksillä. Mahdollisimman paljon istunnalla vaikuttamista ja kaarteissa kääntämistä painon ja pohkeen kanssa. Meni ihan kivasti, vaikka pysähdykset ei nyt onnistuneetkaan ihan tasajaloin. Ravissa tehtiin "nuolenkärkiä" eli puolirataleikkaa pitkän sivun keskelle ja samantien sieltä taas toinen puolirataleikkaa toisen pitkän sivun loppuun. Tykkään tästä tehtävästä, kun siinä saa hyvin työskenneltyä sekä ulkoavut läpi että hevosen sisäjalan ympäri. Tehtävään voi myös lisätä lisäyksiä, joita emme kyllä tällä kertaa tehneet. (Kulman jälkeen lisäys suoralla linjalla, kokoaminen, kaarre ja taas uusi lisäys.) Treenattiin keskihalkaisijalla ravissa sik-sak-väistöjä. Jo ekalla kerralla mietin painon vaihtoa uuteen suuntaan hyvissä ajoin, jolloin kummasti sain sen myös onnistumaan. Tehtiin ympyrällä keskiravia ja lyhennystä, missä taas keskityin istuntaan ja ryhtiin.
Laukassa muutamia ympyröitä alkuun asetellen sisään ja ulos. Tehtiin väistöä laukassa diagonaalin linjaa, ja suoristus sekä laukanvaihto aina ennen takaisin uralle saapumista. Tumppi vaihtaa tässä tehtävässä laukat yleensä mallikkaasti. Kerran vaihtoi ristilaukan kautta, kun kiersin omaa ylävartaloa. Seuraavaksi koitettiin vielä muutaman diagonaalin verran kaasun ja jarrun toimintaa. Heti linjan alussa keskilaukkaan, keskellä parin askeleen mittainen pätkä lyhyttä laukkaa ja taas keskilaukkaan. Ennen kulmaa taas kiinni ja hallittu laukanvaihto. Tumppi oli hyvin kuulolla, joten siihen oli kiva lopettaa :)

Tumppi sai uudet etukengät maanantaina ja takakengät perjantaina. Eilen kiersin kaikkiin jalkoihin hokit. Alkuun se oli vähän takkuista puuhaa, vaikka luulisi mun jo osaavan homman, kiertelenhän hokkeja Tumpin kenkiin ja pois ympäri vuoden. Tumpilla ei talvisin käytetä tilsakumeja, koska niiden kanssa kengät lähtevät paljon helpommin..

Tammikuu 2012

Tänään Tumppi oli kuulemma aamulla uhitellut naapuritarhan 4-vuotiaalle suokkiruuna Riksulle. Yleensä Tumppi pelkää hyvin paljon sähkölankaa, eikä mene sen yli vaikka lanka olisi ihan vaan maassa. Mutta kun alkaa uhitella ja esittää jotain pomoa, niin unohtuu langat ja muut. Silloin tällöin Tumpille tulee joku "orihetki", jolloin muiden ruunien on syytä varoa.. Tänään aamulla se oli uhitellut Riksulle, polkenut jalkaa aidan vieressä ja esittelyt muskeleitaan (miehet -.-). Esitys ei jäänyt siihen, vaan Tumppi oli jotenkin onnistunut saaman etujalkansa ylemmän sähkölangan päälle(?!) ja jäänyt siihen kiinni. Se oli kaatunut selälleen ja rimpuillut siinä ihan paniikissa, kunnes jalka oli irronnut langasta. Iskä oli nähnyt tämän tapahtuman, ja käynyt hetken päästä katsomassa Tumppia. Sillä oli jalassa haava, mutta muuten näytti normaalilta. Tumppi pysytteli kyllä aika toisessa päässä tarhaa paikallaan koko päivän.
Kun hain Tumpin tarhasta, niin meidän koira Ninni karkasi. Se lähti toisen koiran perään metsään. No ei muuta kuin seuraamaan sinne Tumppia taluttaen. Ninni ei kuunnellut kutsuhuutoja, kun toinen koira oli niin jännä. Sidoin Tumpin puuhun kiinni, kun yritin maanitella Ninniä kiinni. Se on niin nuori (7kk) ja innoissaan muista koirista etten saanut sitä napattua. Tumpin kanssa yritettiin seurailla koiria, mutta ei päästy ihan samoja reittejä metsässä kuin ne, joten hukattiin ne. Palattiin metsästä tallille ja siellä Ninni sitten olikin. Onneksi! :)

Ninni toukokuussa 2012

Harjailin ja hieroin vähän Tumppia tutkien, oliko se loukannut aamun kaatumisessa. Ei aristanut mistään, mutta kaikissa jaloissa oli vähän nestettä, Vasemmassa lautasessa oli myös pieni karvaton kohta ja haava, ja oikeassa etujalassa se iskän huomaama haava. Laitoin haavaspraytä. Lähdettiin Tumpin kanssa vielä noin 30 min kävelylle taluttaen. Otettiin pari ravipätkää, Tumppi liikkui ihan puhtaasti :) Tallissa vielä linimenttiä jalkoihin ja arnikaa selkään. Meijän tallikissa Viuhti hyppäsi tavalliseen tapaansa Tumpin selkään, kun päästiin talliin.

Lisää edustuskuvia..


6 kommenttia:

  1. Sinulla on kiva blogi, aloin lukijaksi. Ihana kuva tuo, missä kissa on hevosen kyydissä! :)

    VastaaPoista
  2. Kivan oloinen blogi, liityin lukijaksi! Itselläni on vuokrahevosena täykkäritamma, joten kiva seurailla muidenkin täykkäreiden touhuja näin netistä käsin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa lukijaksi :) Kivoja treenihetkiä sulle vuokriksen kanssa, täykkäri on hyvä valinta ;)

      Poista