tiistai 4. joulukuuta 2012

4. luukku: Apuohjista

Apuohjat herättävät aina vahvoja mielipiteitä ja vilkkaita keskusteluja, niin htnetissä kuin kotonakin, joten päätin avata omia näkemyksiäni niiden käytöstä ja tarpeellisuudesta.

Aloitetaan martingaalista. Martingaali on yleinen näky esteradoilla. Se estää hevosta nostamasta päätään ja näin pakenemaan kuolaintuntumaa ylöspäin. Meillä on esteillä ja maastossa käytössä martingaalista ns. kenttämalli, eli rintaremmimartsa kahdella kiinnityksellä (satulan yläosan pikkulenkkiin ja vastinhihnoihin). Martsa on mielestäni oiva apu, kun hevonen kuumuu tai innostuu ja nostaa päätään.

Martingaalista en usko olevan muuta haittaa, kuin jos se on liian löysällä ja hevonen hypyssä saa jalkansa sotkettua siihen.



Sivuohjia käytän yleensä juoksuttaessa. En omista juoksutussyseemejä tai muita semmoisia, joten sivuohjat käytössä. Auttavat hevosta kulkemaan oikein päin ja näin käyttämään lihaksia. 

Oppilas käyttää sivuohjia välillä sileällä ratsastaessa. Tumppi kulkee rennommin oikeinpäin ja ratsastajakin pystyy keskittymään apujen käyttöön paremmin kun hevonen on kuulolla eikä juokse pää pystyssä.


Sitten apuohjista luultavasti kiisteillyimpiin: gramaaneihin

"Gramaanit sopivat vain ammattilaisten käyttöön." 
"Ne voivat saada aikaan ongelmia ja lihaskipeyttä."
"Gramaaneilla ratsastetaan hevonen pakettiin."
"Gramaaneilla hevonen oppii pakenemaan kuolaintuntumaa."
Jne. Näitä löytyy...

Olen sitä mieltä, että gramaaneistä on oikein käytettynä suuri hyöty. Varmasti ammattilaiset osaavat niitä taitavasti käyttää, mutta ei se mielestäni rajoita amatöörien ja harrastelijoiden gramaanien käyttöä.

Istuntaongelmiani ajattelin pohtia erillisessä postauksessa, mutta mainitaan nyt tähän, että omaan heiluvan käden. Gramaaneilla on helpompi pitää käsi vakaana sekä ratsastaa takaata eteen. Olen käyttänyt gramaaneja myös valmennuksissa, sillä valmentaja on pyytänyt. Samalla olen oppinut niiden oikeaa käyttöä valvovan silmän alla.

En ole täydellinen, ei kukaan ole. Välillä ratsastan kireämmillä gramaaneilla, mutta kun hevonen myötää, myötään minäkin. Vapaapäivän tai maastoilun jälkeen laitan helposti gramaanit ratsastukseen, sillä siten saan Tumpin nopeammin kuulolle ja toimimaan. 



En väitä, että apuohjat ovat vain hyvä asia tai niistä ei olisi haittaa kenellekkään. Apuohjat eivät ole itse tarkoitus eikä niitä tulisi käyttää päivittäin. Ne eivät ole mikään oikotie onneen vaan auttavat hevosta käyttämään oikeita lihaksiaan. Apuohjat ovat kuitenkin apu sekä hevoselle että ratsastajalle. Mielestäni on parempi ratsastaa hevonen rennoksi ja oikeinpäin apuohjia apuna käyttäen kuin se, että hevonen juoksee väärinpäin ilman apuohjia.

Mites lukijat, käytättekö apuohjia?

2 kommenttia:

  1. Minäminäminäminä haluan kommentoida !! :)

    Mulla on oikeastaan aikasta samanlaiset mietteet kun sulla apuohjista. Juoksuttaessa yleensä käytössä sivuohjat, systeemien puuttuessa (luonnollisesti)... Mutta martsareista en nyt oikein tiedä, ovatko nyt niinkään hyödylliset - okei, jos se hevonen kulkee oikeasti pää taivaassa tms. niin ehkä sitten. Tosin en ole vielä itse kokenut, että martsarit olisivat mitkään ihmeohjat: itselle käynyt melkein vain niin, että yleensä jos martsari nappaa kiinni niin hevonen jännittyy entisestään. Esim. joku Gibson teki ajoittain taas sitä, että vastusteli sitä ja kiskoi vastaan heti kun martsari otti kiinni. Mutta kumma kyllä, meillä(kin) martsarit aina hypätessä.

    Oi voi, ja sitten gramaaneista. Itse olen kanssa niitä käyttänyt ja vaikka ovatkin hyvä apuvehje jossain tilanteissa, Jampalla huomasi ainakin että jos kauan menit niillä putkeen. Niiden kanssa tuli tunne, että käsi on tuossa noin ja siitä se ei paljoa liiku. Mutta toisaalta siitä on jotenkin "raskas" mielikuva... Joo-o, suuntaa näyttämään ne ovat oivat, mutta pidempään kestävässä käytössä esim. melkein päivittäin, jatkuvassa käytössä - en itse valitsisi näitä, mielummin se martsari roikkumaan mukaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa aktiivisuutta Kiia! :D

      Totta, etteivät kaikki apuohjat sovi kaikille. Viime vuosi me hypättiin ilman martsaa, mutta otettiin se takaisin käyttöön, kun siitä oli apua viilettämisen kontrolloimiseen (ja löydettiin hieno martsa ;)).

      Jep, en minäkään gramaaneja ottaisi jokapäiväiseen käyttöön.

      Poista