sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Treenit jatkuu

Vaikka tämänpäiväiset hallikenttäkisat jäikin välistä, ei vaivuta epätoivoon! Yritetään pysyä positiivisella mielellä, nyt oli viikonloppuna aikaa maastoilla ja muuten treenata :)

En olekaan tainnut mainita, että nyt kun muutin omaan kämppään, niin etsin Tumpille vuokraajan. Löysinkin mukavan vuokraajan, joka on käynyt nyt 1-2 kertaa viikossa Tumpin kanssa treenailemassa.Vuokraaja on vastuuntuntoinen aikuinen, jolla on kokemusta niin omasta kuin vuokrahevosista. Ja mikä tärkeintä, hänellä on innostusta ja halua kehittää ratsastajan ja hevosen välistä yhteistyötä.

Maanantaina oli Annan estetunti maneesissa. Menin sinne itse vähän jännittyneenä, sillä Tumpilla oli väärinkäsityksen takia vapari. Tumppi nyt muutenkin on vähän villi esteillä, joten mietin mitä siitäkin mahtaa tulla. Asiaa ei auttanut muidenkin tuntilaisten hevosten sekoilut ulkona kävellessä. Kaikki onnistuivat ainakin pysymään kyydissä vaikka hevosilla oli jo kevättä rinnassa.

Tunti aloitettiin kavaleteilla ja puomeilla. Tehtävään kuului kaarteita ja vaihtoja, mutta tärkein oli taas saada hevonen odottamaan ja kuuntelemaan apuja. Eka kierros Tumpin kanssa meni kiireisesti pää pystyssä, mutta toistoilla tuli vähän paremmin kuulolle. Varsinaiset hyppelyt aloitettiin pienillä radanpätkillä. Mun piti taas keskittyä tasaiseen tahtiin ja matalaan käteen. Kun hypättiin katsomoon päin, oli hyvin vaikeaa saada Tumppi sisäpohkeen ympäri ja vaihtamaan laukka myös takaa. Hypeltiin paljon erilaisia linjoja ja radanpätkiä ja lopuksi kuvan mukainen rata. Eka rata oli varsinaista sähellystä, rytmi ei pysynyt tasaisena ja Tumppi pompperoi matkan varrella omiaan. Tultiin melkein koko rata uudelleen. Ekaa linjaa tultiin useampaankin kertaan, kun se oli jotenkin hyvin hankala. En saanut pystylle kunnon paikkaa, jolloin täytyi muuttaa rytmiä jotta väli toimisi. Toistoilla saatiin ihan hyviä loikkia. Lopussa esteet 100-120 cm.


Tiistaina oli oppilaan koulutunti. Tumppi oli alusta asti kuin liimautunut maahan ja tosi hidas jalalle. Hetken ravailun jälkeen treenattiin väistöjä käynnissä ja myöhemmin ravissa. Oikealle oli vaikeampi, mutta saatiin siihenkin suuntaan onnistumaan. Laukassa tehtiin pääty-ympyrää, jossa avoimella puolella raviin ja ravissa voltti. Toivottavasti ensi kerralla Tumppi olisi vähän reippaampi, niin ei oppilaan ei tarvitsisi keskittyä niin paljon eteenratsastukseen.

Keskiviikkona menin itse noin 50 min koulutreenin silmällä pitäen seuraavan päivän koulutuntia. Tein paljon taivuttelua ja siirtymisiä, vähän väistöjä käynnissä ja ravissa. Tumppi tuntui alusta asti kivantuntuiselta ja tasaiselta. Se liikkui ihan hyvin itse eteen. Hyvillä mielin koulutunnille :)

Torstaina oli tosiaan taas Sannan koulutunti. Aloitettiin tunti diagonaalilla väistöillä ja avoilla. Kuskin hahmotusongelmista huolimatta selviydyimme ihan hienosti tehtävistä, vaikka edelleenkään vasen jalka ei mene oikein läpi. Sitten väistyttiinkin törppöjen muodostamalle neliölle. Käynnissä kulmat piti tehdä takaosakäännöksinä ja ravissa etuosakäännösmäisesti. Oli vähän hankalaa kun Tumppi oli niin hidas ja askeleiden lyhennys sai hevosen vain jännityneeksi niskasta. Takaosakäännöksissä sisätakajalka oli kuin juurtunut maahan ja etupää harppasi käännöksen kahdelle askeleella... Ravissa myös ongelmia jo lyhennyksessä. En saanut ravia aktiiviseksi, jolloin peräänanto ei säilynyt. Eikä se käännöskään ihan mennyt kuin piti. Laukassa oli sentään vähän helpompaa kun tehtiin isommalla neliöllä ja pehmeämmillä kulmilla takapään väistöä ulos ja etupään siirtoa sisään. Lopussa tehtiin eteen-alas ravia, joka sentään sujui. No, treenattavaa riittää vielä ensi kerrallakin ;)

Perjantaina vain juoksutin Tumpin maneesissa. Ravissa se yritti vähän oikaista ympyrää. Laukassa toimi hyvin. Talutin alku- ja loppukäynnit ulkona, kun illallakin oli vielä kivan valoisaa.

Eilen lauantaina oltiin maastoilemassa suokkipoikien kanssa, minä Riiviöllä ja Juulia Riksulla. Riiviö 4v ex-ravuripötkylä meni hienosti edellä metsässäkin eikä ollut moksiskaan uusista maisemista. Ravipätkillä sillä ei ollut aikomustakaan kiihdytellä ilman lupaa tai kilpailla Riksun kanssa. Fiksu mies!

Illemmalla tuuppailtiin Tumpin kanssa kunnolla. Alkuun käveltiin ulkona lenkki ja sitten siirryttiin maneesiin. Tumppi oli varsin pinkeä, eilen oli kevyempi päivä ja maneesissa oli ulkopuolisia treenailemassa. Ei siis kovin kummoiset lähtökohdat. Alkuun Tumppi olikin aivan väärinpäin eikä meinannut antaa vasemmalta läpi ollenkaan. Nappasin katsomon laidalta gramaanit käyttöön. Ne auttoivatkin heti, vaikka olivat suht löysällä. Tumpilla oli nyt sitä kaivattua energiaa, joskin vain osan sain napattua työskentelyyn ja loput ilmeni pöllöilyenergiana. Ensimmäiset laukannostot ei ollut edes mitään nostoja vaan pomppuja laukkaan. Tein nostoja ravista, käynnistä, pysähdyksestä ja peruutuksesta. Ravissa ja laukassa tein väistöjä, ne meni yllättävänkin kivasti. Oikealle laukkaväistöissä Tumppi teki vain aika loivaa mutta toistoilla saatiin vähän jyrkempääkin väistöä. Tehtiin samanmoista neliötä kuin torstain tunnilla, mutta nyt ilman törppöjä vaan. Tumppi oli selkeästi energisempi ja jaksoi työskennellä aktiivisesti lyhennyksissäkin. Käännökset onnistuivat sekä käynnissä että ravissa, jee :) Laukassa väistättelin takapäätä ulos ympyrällä. Tehtiin muutamat ympyrät ja diagonaalit keskiravia ja -laukkaa. Tumpilta ei energia tuntunut loppuvan millään, vaikka hikikin tuli. Tänään treenissä aikaa hurahtikin lähemmäs 1h 40 min.

Ensi viikolla onkin ohjelmassa Sepon koulutunti ja pääsiäismaanantaina olisi tarkoitus uskaltautua koulukisoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti