sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Esittelypostaus: Kenttäratsastus

Moni heppaihminen varmaan tietää, mitä kenttäratsastus on. Ei-hevosihmisille onkin välillä vaikeampaa kertoa lajin mahtavuudesta, kun he ajattelevat lajin sijoittuvan vain kentälle. Monesti kenttäratsastusta luullaan nimen perusteella kouluratsastukseksi. Voi sentään...

Ajattelin nyt kuitenkin avata tätä lumoavan kuningaslajin maailmaan enemmän. Tarkemmat tiedot löytyvät luonnollisesti Kenttäsäännöistä (linkki vuoden 2017 sääntöihin).
Kaikki kuvat on mun ottamia.


Osakokeet


Kenttäratsastukseen kuuluu kolme osakoetta: koulu-, rataeste- ja maasto-osuus. Kaikki osakokeet ratsastetaan samalla hevosella. Lyhyissä kilpailuissa aina tässä järjestyksessä. Pitkissä kilpailuissa järjestys vaihtuu; koulu, maasto ja viimeisenä rataesteet. Tämä järjestys voi muuttaa tuloksia paljonkin, jos maastoesteiden jälkeen hevoset eivät jaksa nostella jalkojaan puomiesteillä.

Meillä täällä Suomessa ratsastetaan lähes aina lyhyitä kilpailuja. Lyhyt kilpailu voidaan ratsastaa kokonaan yhdessä päivässä tai jakaa se kahdelle päivälle. Tällöin ensimmäisenä päivänä on koulu sekä rataesteet ja toisena päivänä maasto.

Suora lainaus kenttäsäännöistä: "Kokeiden keskinäinen painoarvo on sellainen, että kestävyyskoe (maastokoe) on selkeästi vaativampi kuin kaksi muuta koetta yhteensä. Koulukokeella on oltava jonkin verran enemmän merkitystä kuin estekokeella."
Tämä nyt ei aina mun mielestä toteudu. Jos kaikki pääsevät maaston nollilla, on se ollut selkeästi liian helppo.

Koulukoe

Koulukokeessa ratsastetaan annettu kouluohjelma kuten koulukisoissakin. Joskaan nutturat eivät ole ihan niin kireällä ;) Alueluokissa on yleensä vain yksi tuomari, ja kansallisissa kaksi. Tietysti mestaruusluokissa on kaksi tai kolmekin tuomaria. Toisin kuin nykyään koulukisoissa, kenttäkisojen kouluosuudella jaetaan vain kokonaisia pisteitä.


Rataestekoe

Estekoe ratsastetaan koulukokeen jälkeen. Jos estekoe on heti koulun jälkeen, on varusteiden vaihtoon ja verkkaan annettu aikaa vähintään 30 min. Radalle saa useimmiten mennä omassa järjestyksessä, ei siis tarvitse noudattaa numerojärjestystä. Jos tietyn luokan osallistujille on annettu oma aika estekokeeseen (esim. tutustumisluokan estekoe klo 14-15), noudatetaan yleensä numerojärjestystä.

Rataesterata on luokasta riippuen 7-15 esteen rata. Arvostelu on A.2.0 mukainen. Ajalla ei ole tulokseen merkitystä, paitsi jos ylittää enimmäisajan.

Rataesteradalla täytyy olla sarja, usein vaativissa luokissa on sekä kaksois- että kolmoissarja.

Esterataan saa tutustua jalan yleensä kenttäkisoissa koska vain. Radalle saapunutta ratsukkoa tulee väistää joko poistumalla kokonaan kentältä tai siirtymällä sivuun.


Maastokoe

Maastokokeessa on aina ihanneaika, joka on laskettu matkan ja vauhdin mukaan. Ihanneajan ylittämisestä rankaistaan jokaiselta alkavalta sekunnilta 0,4 virhepistettä. Harraste- ja tutustumisluokissa sakotetaan myös, jos ratsastaa liian lujaa. Näissä luokissa saa tulla 20 sekuntia ennen ihanneaikaa maaliin. Jos tulee sitä aikaisemmin, kertyy virhepisteitä 0,4 jokaiselta liian aikaiselta sekunnilta.

Maastossa jos sarjaesteellä tapahtuu kieltäytyminen toisella tai kolmannella osalla, ei ole pakko hypätä koko sarjaa uudelleen, vaan voi jatkaa siitä osasta, jolle kielto tuli. Joskus tietenkin olosuhteet ovat sellaiset, että reitistä tulee parempi, kun koko sarjan tulee putkeen.

Joillakin esteillä voi olla eri vaihtoehtoja. Silloin nämä vaihtoehdot on merkitty mustalla viivalla. Jompikumpi vaihtoehdoista tulee hypätä. Vaihtoehdoista helpompaa kutsutaan yleensä nimellä "Chicken way". Sille on yleensä pidempi tie, joten sen ratsastamisessa kuluu enemmän aikaa.

Maastoon startataan lähtökarsinasta tai lähtöporttien välistä. Lähtöalueella lähettäjä huutaa yleensä "1 min lähtöön", "30 sekuntia", "20 sekuntia" ja "10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, ratsasta!"


Virhepisteet ja tulokset


Kenttäratsastuksessa virhepisteet ilmoitetaan miinuspisteitä. Se, kenellä on vähiten virhepisteitä, voittaa.

Koulupisteet saadaan, kun miinustetaan saatu prosenttimäärä sadasta ja kerrotaan se luvulla 1,5. Esimerkki: koulusta saa tulokseksi 62 %. Sitten miinuslasku 100-62 = 38. Tämä kerrotaan vielä 1,5 eli saadaan 57. Vielä miinusmerkki eteen niin siinä virhepisteet kouluosuuden jälkeen. 


Esteillä tulee normaalit -4vp pudotuksesta ja -4vp tottelemattomuudesta. Kahdesta tottelemattomuudesta, satulasta suitsumisesta ja väärästä radasta hylätään. Pari poikkeusta estesääntöihin kenttäkisoissa on. Jos este tottelemattomuuden yhteydessä hajoaa, ratsukolle tulee virhepisteitä 4 sekä 6 sekunnin aikalisä. Ylitetystä enimmäisajasta sakotetaan kultakin alkaneelta sekunnilta 1 virhepiste.

Harraste- ja tutustumisluokissa ratsukko ei saa jatkaa maastokokeeseen, jos se saa rataesteillä enemmän kuin 20 virhepistettä (aikavirheitä ei lasketa).

Maastossa tosiaan ihanneajan ylityksestä 0,4 vp jokaiselta alkavalta sekunnilta. Kieltäytymisestä tulee -20 vp. Jos kieltää samalla esteellä kaksi kertaa, ekasta kiellosta tulee -20 vp ja toisesta -40 vp. Kolmesta kieltäytymisestä hylätään, olivatpa ne sitten samalla tai eri esteillä.

Viimeisen esteen jälkeen täytyy edetä suoraviivaisesti maaliin laukassa, muuten sakotetaan vaarallisesta ratsastuksesta 25 virhepistettä.

Voltteja saa tehdä matkan varrella, kunhan ei ole selkeästi lähestymässä seuraavaa estettä. Viimeisen esteen jälkeen ei saa tehdä volttia.

Suoritus hylätään kolmesta kiellosta, satulasta suistumisesta, kumoon ratsastuksesta, saman esteen hyppäämisestä uudelleen, esteiden hyppäämisestä väärässä järjestyksessä, lähdöstä myöhästymisestä, toisen estämisestä, kielletystä avusta ja lippujen ohittamisesta väärin.

Silloin kun aikoinaan aloitin lajin, suorituksen aikana sai tippua satulasta kerran ja siitä sai -100vp. Nyt onneksi moisesta on luovuttu. Jokaisen satulasta suistumisen jälkeen on pyydettävä lääkäriltä lupa jatkamiseen, oli tippuminen milloin tahansa kilpailun aikana.


Kilpailuasu ja hevosen varusteet

Kilpailuissa täytyy käyttää numeroliiviä ainakin maasto-osuudella tunnistamisen helpottamiseksi. Kilpailunjärjestäjästä riippuen numeroliiviä täytyy käyttää joskus myös jo koulu- ja estekokeessa. Hevosella tulee olla aina numerolappu.

Alueluokissa ja niitä vaikeammissa luokissa noudatetaan kisapukeutumisessa yleisiä sääntöjä. Ratsastajalla täytyy olla kypärä, valkoiset housut ja takki ja saappaat tai kengät ja varret. Hanskat on pakolliset vain kouluosuudella. Ne saavat olla vapaavalintaista väriä, toisin kuin koulukisoissa. Vaativissa ja vaikeissa luokissa saa käyttää frakkia ja silinteriä myös nivelkuolaimien kanssa. Kannukset eivät ole pakolliset harrasteessa, tuttarissa, helpossa ja vaativa b luokassa.

Koulukokeessa saa käyttää rintaremmiä. Muutenkin suitsitus taitaa olla vähän vapaampi kuin koulukisoissa. Meksikolainen, Stotztem- ja Micklem-turparemmi ovat sallituja perinteisten englantilaisen ja remonttiturpisten lisäksi.

Maasto-osuudella kilpailuasu on vapaampi. Myös mainosasut ovat sallittuja, toisin kuin muilla osuuksilla. Turvaliivi ja terveyskortti ovat pakollisia maastossa. Terveyskorttiin kirjataan omat ja lähiomaisen tiedot, aikaisemmat sairaudet yms. Terveyskortti kiinnitetään vasempaan käsivarteen tai saappaaseen.


Kenttäratsastajia näkee usein kisoissa pukeutuneena johonkin tiettyyn väriin tai väreihin sävysävyyn. Se on hyvä tunnistuskeino, kun ratsukot kaasuttelevat metsässä.

Maastossa hevosilla käytetään yleensä erikseen maastoesteille suunniteltuja suojia. Sekä etu- että takajaloissa käytetään pitkiä suojia. Vaativammissa luokissa näkee käytettävän kenttägeeliä hevosen jaloissa ja ryntäillä, se vähentää kitkaa risuilla ja isoimmilla esteillä.

Maastoosuudella hevoset etenevät reipasta vauhtia ja suojien tulee pysyä menossa mukana. Siksi jotkut ottavat varman päälle ja teippaavat suojat jesarilla kiinni. Tietysti väreihin sopivalla teipillä jos mahdollista ;)


Kenttäratsastajat käyttävät maastossa isonäyttöistä kelloa, jonka avulla vahditaan vauhtia. Lähes kaikilla on keltainen kenttäkello, jonka saa laskemaan joko ylös tai alaspäin, miten itse tykkääkin. Tempoa ja kestävyyttä kannattaa kotonakin treenata kellon kanssa.

Hevoset tarvitsevat hokkikengät kenttäkisakaudella (Suomessa touko-syyskuu), sillä joko estekoe, maastokoe tai molemmat ratsastetaan nurmella. Hokkeja ruuvaillaan kenkiin sen mukaan, miltä pohja tuntuu. Märälle ja liukkaalle pohjalle parempi pito isommilla hokeilla ja kuivalla kelillä riittää pienemmät piikit.

Luokat ja vaatimukset


Kenttäratsastusluokista helpoin on harrasteluokka. Siinä on helppo C kouluohjelma, rataesteet ja maastoesteet ovat 80 cm. Maastossa mennään 1000-1500 metrin matka 400 m/min vauhdissa (voidaan käyttää myös 450 m/min). Hyppyjä on rataesteradalla 7-9 ja maastoradalla 10-12. Harrasteessa ratsastetaan yleensä veden läpi ja sen jälkeen voi olla taas este.

Tutustumisluokka eli tuttari kisataan tasolla helppo B, re 90cm ja me 90cm. Tuttarissa esteiden risut saavat nousta 100 cm korkeuteen. Alashyppy saa olla 120 cm ja hauta 150 cm. Tuttarissa voi olla jo hyppy vedestä pois. Hyppyjä on maastossa 12-16 ja rataesteillä 8-10. Maastossa vauhti on 450 m/min (voidaan käyttää myös 490 m/min) ja matka 1200-1700 m.

Suomenhevosten ja ponien helppo -luokissa maastokoe on yleensä sama kuin tuttarissa. Kouluohjelma on vaikeampi (helppo A) ja rataesteet 95 cm.


Hevosten helppo -luokassa kouluohjelma on helppo A tasoinen. Rataesteillä korkeus on 105 cm, hyppyjä 10-12 ja vauhti 350 m/min. Maastossa kaasutellaan 490 m/min ja hypellään 1600-2500 metrin matkalla 17-21 hyppyä. Maastareiden korkeus on 100 cm ja risujen kera 120 cm. Hauta saa olla 240 cm ja alashyppy 150 cm.


Vaativa B -luokassa rataesteet pompitaan 115 cm korkeudella ja maastoesteet 110 cm korkeudella. Vauhti on 520 m/min ja matka 2400-3200 m. Maastoesteillä lyhyessä kilpailussa on max 29 ja pitkässä kisassa 30-32.

Vaativa A -luokassa kouluohjelma pysyttelee edelleen helppo A tasolla. Rataesteet on 120 cm ja maastoesteet 115 cm (risuineen 135 cm). Alashyppy saa olla 180 cm ja hauta jo 320 cm. Vauhtia nostetaan taas, tässä luokassa mennään 550 m/min. Matkaa taittuu 2800-3200 m. Hyppyjä on maksimissaan 32.


Kvaalit ja osallistumisoikeus


Kenttäratsastuksessa on nykyisin panostettu enemmän turvallisuuteen, minkä johdosta myös kvaalaaminen on tullut mukaan sääntöihin. Kvaalit tarkoittavat tuloksia, jotka pitää saavuttaa ennen kuin pääsee kisaamaan kenttää. Kvaalitulokset tulee olla hankittu ennen kisojen ilmoittautumisajan päättymistä, ja ne pitää ilmoittaa Kipassa ilmoittautumisen yhteydessä. Kvaalitulokset ovat voimassa 24 kk.

Harrasteeseen ja tuttariin pääsee osallistumaan rataestetuloksilla. Kaksi seura- tai aluetason rataa (harrasteeseen min. 80 cm ja tuttariin min. 90 cm rata) antavat kvaalit, jos niistä on tullut yhteensä enintään 8 virhepistettä (aikavirheitä ei huomioida).

Tuttariin saa osallistua kahdella kvaalihyväksytyllä harrasteluokan tuloksella, tai yhdellä harrasteella ja yhdellä vähintään 90 cm radalla, josta on tullut enintään 4 vp.

Hevosten helppoon luokkaan saa osallistua ratsukko, jonka hevonen sekä ratsastaja yhdessä tai erikseen
ovat saavuttaneet vähintään kahdessa tutustumisluokassa osallistumisoikeuden vahvistavan tuloksen viimeisten 24 kuukauden aikana tai vaihtoehtoisesti saavuttanut vähintään aluetason 110 cm esteratsastusluokassa perusradalta tuloksen niin että suorituksesta on enintään 4 virhepistettä esteiltä (aikavirheitä ei huomioida) sekä yhdestä tutustumisluokasta osallistumisoikeuden vahvistava tulos.

Vaativa B luokkaan tarvitaan kaksi hyväksyttyä helppoa.

Vaativa A luokkaan sitten taas tarvitaan kaksi hyväksyttyä tulosta vaativasta b luokasta.

Ponien tulee hankkia kolme hyväksyttyä tuttaria tai ponien helppoa ennen kuin ne pääsevät ponien vaativaan.

Ratsastaja, joka on saavuttanut osallistumisoikeuden vahvistavan tuloksen kansainvälisessä CIC/CCI** -
kilpailuissa, ei tarvitse osallistumisoikeutta vahvistavia tuloksia (kvaalituloksia) osallistuakseen kansallisiin ja
aluetason luokkiin riippumatta siitä, onko hevosella osallistumisoikeuden vahvistavia tuloksia (harraste -
vaB).



Ikärajat

Poniratsastajan alaikäraja on aluekisoissa 10 vuotta ja kansallisissa 12 vuotta.
Juniorien alaikäraja on aluekisoissa 12 vuotta ja kansallisissa 14 vuotta.

4-vuotias poni tai hevonen saa osallistua harraste- ja tutustumisluokkiin.
5-vuotiaat hevoset saavat osallistua korkeintaan lyhyen kilpailun vaativa a luokkaan.




Kenttäratsastuksen mahtavista tunnelmista ovat kirjoittaneet ainakin Kiia ja Senni.


Mutta miksi se tempasi mukaansa tällä tavalla? Se oli niin kokonaisvaltaista. Se oli niin jännittävää. Se oli niin nopeatempoista. Se oli niin hauskaa. Se oli niin vapauttavaa. Se oli kuin suuri haaste, joka oli asetettu eteeni kolmen osakokeen muodossa, höystettynä mahtavilla ihmisillä ja hevosten uskomattomalla innolla, unohtamatta sitä ylimaallista onnistumisen tunnetta ja adrenaliinin virtaa, kun saavuit itsesi voittajana maastosta kotiin hevosesi kanssa.Kiia tunnelmoi.

"Laji antaa vapauden tunteen, jota kaikki ihmiset havittelevat jossain vaiheessa elämäänsä. Kenttäratsastus antaa elämyksen, jonka kaltaista ei voi sanoin kuvailla, jota ei voi konkreettisesti koskettaa, mutta jonka tuntee niin elävästi, että haluaa aina uudestaan sen kokea ja uskoa siihen." Senni



Nähdään kisoissa! :D Ensi viikonloppuna starttaamme Tumpin kanssa Niinisalossa helppoa.


20 kommenttia:

  1. Tää oli ihan mielettömän kiva postaus :)!

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva postaus!! Hehe mä ja rampe siellä sinipunasissa ;)

    VastaaPoista
  3. Hei hienoa ja Jamppakin siellä, eli erinomaista!

    VastaaPoista
  4. Pieni virhe... Kannukset on kaikissa luokissa kouluradalla pakolliset mut valekannukset sallitaan :) nimim. juuri luen sääntöjä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäköhän sääntöjä luet? :D Srl kenttäsäännöissä sivulla 26 sanotaan näin: "437.1.3 Kannukset
      a) Yleistä - Kannukset ovat valinnaiset kaikissa kolmessa osakokeessa." Ei siis ole mikään pakko käyttää :)

      Poista
  5. Hyvä teksti, sain paljon lisätietoa tulevalle kaudelle! Satutko tietämään ketään joka olisi kirjoittanut postausta kenttäkisoista groomin näkökulmasta, itseäni kiinnostaisi hirmuisesti lukeä siitäkin näkökulmasta, ensi kaudella olisi tarkoitus groomata siskoa ja ystävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että oli hyötyä! :) Ei ainakaan näin äkkiseltään tule ketään mieleen :/

      Poista
  6. Voinko kysyä kun mun poni on jo sellanen 17.v -> niin voinko kilpailla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ponien tai hevosten yläikärajaa ei ole määritelty. Eli jos saat kvaalit kokoon niin saat kisata :)

      Poista
  7. Millainen kisa on ponien vaativa ? Miten se eroaa muista vaativista ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ponien vaativa B (ponien yksi tähti) on helpompi kuin avoin vaativa B. Kouluohjelma on helppo B-A, rataesteet 105 cm ja maastoesteet 100 cm. Muuten voi olla sama rata kuin hevosten helpossa, mutta joissakin esteissä on pienemmät maksimit. Esimerkiksi hevosten helpossa alashyppy saa olla 150 cm korkea, mutta ponien vaativassa vain 130 cm. Maastokokeen vauhti on myös alhaisempi ponien vaativassa (450/475 m/min) kuin hevosten helpossa (490 m/min). Matkaa ja hyppyjä saa olla saman verran.

      Avoimessa vaativassa B (voidaan kutsua myös yhden tähden luokaksi) koulukoe on helppo A, rataesteet 115 cm ja maastoesteet 110 cm. Avointa vaativaa vastaa taas lähimpänä ponien vaativa A eli ponien kahden tähden luokka. Niitä ei Suomessa tosin edes erikseen järjestetä.

      Sekava vastaus, mutta toivottavasti vastasi kysymykseesi :)

      Poista
  8. Vaikka tämä postaus on vanha, toivoisin korjausta tuohon "Jos estekoe on heti koulun jälkeen, on varusteiden vaihtoon ja verkkaan annettu aikaa 30 min." Säännöissä nimittäin on, että aikaa pitää olla vähintään tuo aika. Aiheuttaa sekaannuksia välillä kun porukka paniikissa tuota pohtii... :P

    VastaaPoista
  9. Kiitos! Kerrankin kansankielelle tulkatut ratsastuskisasäännöt!

    VastaaPoista
  10. Millaista kisapaikalla yleensä on? Millaset kuulutukset, radankävely yms. Haluisin tietää vielä noista. Ite oon käyny vaan rataeste kisoissa nii tää on vielä tosi vieras laji mutta on nyt alkanu kiinnostaa ihan sikana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on työnalla kenttäkisapäivän kulku -postaus, jossa noistakin jutuista enemmän asiaa. Kenttäkisoissa on yleensä vähän vapaampaa meininkiä, esim radankävelyn suhteen. Kiitos kommentistasi, kenttä on kiinnostava laji :)

      Poista