torstai 12. kesäkuuta 2014

Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa

Huom! postaus sisältää ällöttäviä haavakuvia



Viime viikolla pääsin kertoilemaan Tumpin kuulumisia, kun oltiin päästy jo kokeilemaan ravia ja laukkaakin. No, eipä sitä riemua kauaa riittänyt...

Sunnuntaina olin hakemassa Tumppia laitumelta ratsastukseen, kun jo kaukaa huomasin toisen takajalan olevan aivan verinen. Talutin sen tallissa suoraan pesupaikalle, missä aloin tarkastelemaan tilannetta tarkemmin. Vasemman takasen kintereessä oli kaksi kohtuu isoa haavaa, jotka molemmat näyttivät aika syviltä. Verta ja ihonestettä oli valunut ihan ruununrajaan asti ja jalka näytti pelottavalta ja ällöttävältä. Äitikin tuli tilannetta katsomaan ja soitti päivystävän eläinlääkärin paikalle.


Huuhtelin jalkaa vedellä ennen eläinlääkärin saapumista. Eläinlääkäri tutki haavat ja osuman suunnan. Alemman haavan suunta oli viistosti ylöspäin. Eläinlääkäri ei osannut sanoa vielä tarkemmin onko osuma yltänyt kinnerniveleen asti. Koska nivel pitäisi tutkia vielä uudelleen klinikalla, haava vain putsattiin huolella ja laitettiin side päälle. Oli muuten kohtuu vaikea paikka sitoa, mutta saatiin kuitenkin alue suojattua.

Maanantaina iskä lähti Tumpin kanssa Tampereen hevosklinikalle tutkimuksiin. Tumppi oltiin nukutettu ja otettu oikein leikkauspöydälle makoilemaan, jotta homma saatiin huolella hoidettua. Haava ei yltänyt onneksi niveleen asti, huh. Molemmat haavat ommeltiin umpeen.


Tumppi sai antibioottikuurin sekä kaksi viikkoa karsinalepoa. Haava-alue suihkutellaan päivittäin vedellä ja laitetaan päälle Betadine-voidetta. Jos tikit pysyvät kaksi viikkoa, ne otetaan pois ja Tumppi saa pikkuhiljaa liikkua enemmän. Jos tikit lähtevät itsekseen, hoidetaan haavaa avohaavana.

En tajua miten Tumpin kanssa tämä epäonni vain jatkuu ja jatkuu...

22 kommenttia:

  1. Hui ompa hurjan näkönen! Oliks se tullu toisen hevosen potkusta? Tuskimpa ainakaan onnistuu itseään tonne potkasemaan. No pieni tauko ei varmaan enään tunnu missään tämän kaiken päälle. Jos jotain positiivistä niin eipä tule ainakaan edettyä liian nopeasti tumpin kanssa. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ei tietoa miten saanut tollaset haavat. Tumppi on laitumella tamman ja varsan kanssa, ja tammalla ei ole kenkiä. Oman etukengän (oe) oli onnistunut polkemaan irti eli jotain siellä on riehuttu!

      Poista
  2. Voi raukkaa! Kamalan näköisiä kuvia, voin vain kuvitella miltä ne näyttää oikeesti...

    VastaaPoista
  3. No onpa häijyn näköiset haavat :( Ja vielä tuollaisessa paikassa, missä liike vaikuttaa heti niin, että haavat aukeavat.
    Mutta onneksi eivät olleet niveleen asti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kinner ei ole mikään kivoin paikka haavoille :(

      Poista
  4. Meilläkin meni koko viime vuosi paranteluun... Ensin heti tammikuun alussa hevosella repeää tosi iso lihas sisäreidestä todella pahasti (koko käsi mahtui väliin) ja sitä paranneltiin 3 kuukautta. Sitten kun päästiin takas duuniin, alle kuukausi meni kun happekaveri repäisi hännän vierestä n. 25cm kertaa 30cm kokoisen nahkaläpyskän ihan irti. Siis sen kokoinen reikä hevosella takapuolessa, oli kiva katella lihaksia, kun kaikki pakaralihakset ja niitten välit näky tosi selkeesti. Sitten syksyllä alettiin pikku hiljaa liikkumaan, ja vasta joulukuussa pystyi liikuttamaan normaalisti...
    Mutta toivottavasti Tumppikin paranee ja pääsette jatkaamaan taas pian treenejä! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, kaikenlaista ikävää teidänkin vuoteen on mahtunut! Toivottavasti sun heppa pysyy nyt terveenä eikä tulis lisää takapakkia :)

      Poista
  5. Voi harmi! Tsemppiä paranteluun :/

    VastaaPoista
  6. Hyi miten pahan näköisiä haavoja :( Toivottavasti Tumppi paranee hyvin ja pian!

    VastaaPoista
  7. Voi Tumppia... :/ paranemisia pojulle ja onneksi ei nivelessä asti.... mitäs nuo muovisen näköiset putkilot muuten ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaisin, että ne putkilot jotenkin tasaa tikkien painetta ja estää tikkejä uppoamasta ihon läpi, mutta en varmaksi tiedä. Isoin putkilo menee haavan alle asti, jotta sinne kertyvä neste valuisi ulos.

      Poista
  8. Pahan näköiset haavat! :( Toivottavasti jalka paranee hyvin ja teidän epäonni kääntyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edelleen arvoituksena on, mistä ja miten on tommoiset haavat saanut hankittua. Toivotaan!

      Poista
  9. Tuttua juttua! Oma hevonen sai oudon ontuman ja meni saikulle ja saikku vaan jatkuu kun oli tarhassa onnistunut samaan etujalan yläosaan haavoja.. Olisi kans tarttenut ommella, mutta huomattiin ne liian myöhään.

    VastaaPoista
  10. Eksyin tänne kun googletin kinnerniveltä. Omalle suokille tuli toissapäivänä vastaava, ei ihan noin iso haava ja samanlaista käärettä nyt sitten kieputellaan siihen joka yö. :( Meillä hoidetaan avohaavana ja sulfakuuri.. Kiva blogi muuten, liityin lukijaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teillä lähtee paranemaan hyvin! Kiitos ja tervetuloa lukijaksi :)

      Poista