perjantai 6. kesäkuuta 2014

Mitä Tumpille kuuluu?


Mistäs sitä lähtisi kertoilemaan? Tildren laitettiin Tumpille kinnerpatin vuoksi maaliskuun puolessa välissä, minkä jälkeen vain käveltiin sekä taluttaen että selästä. Reilun 8 viikon jälkeen eläinlääkäri tuli kotitallille tarkistamaan tilanteen, Tildrenin vaikutushan näkyy yleensä aikaisintaan 6 viikon jälkeen. Tildren ei ollut vaikuttanut ihan toivotusti ja Tumppi sai tulokseksi ontumasta edelleen 2/5. Ei se kyllä edelleenkään ollut kipeän oloinen, juoksutuksessakin viiletti kolme ekaa ympyrää pukkilaukkaa. Varsinkin sisätakajalkana askellus oli epäpuhdasta ja selkeästi lyhyempää kuin toisen takasen.

Tumpin kinnerpatti on kintereen keskimmäisessä nivelessä (jos muistan oikein). Se on haastava paikka piikittää, sillä väli voi olla niin "täynnä" ettei sinne saa piikkiä. Eläinlääkäri myös sanoi, että kortisonin vaikutus on vain muutamia kuukausia eikä se välttämättä poista kipua kokonaan.

Mitä me sitten nyt ollaan tehty? Kävelty ollaan edelleen, nyt myös vähän ravia ja laukkaa kokeiltu. Klinikalla ei olla käyty lisätutkimuksissa tai piikityksissä. Tumppi on nyt pari viikkoa ollut laitumella Aasin ja varsan kanssa. Tumpin pikku lauma liikkuu laitumella aika paljon, mikä on vain hyväksi nivelille. Mun mielestä Tumppi onkin nyt ollut taas parempi :) Sisäjalkana kinnerpattijalka on edelleen heikompi, mutta ei selkeää ontumaa.

Ratsastuskuvat ja lopun videot on eiliseltä.






Olisitte nähneet Tumpin yks päivä, kun se oli aivan täpinöissään! Juulia ja Riiviö olivat hyppäämässä maastoesteitä ja me oltiin Tumpin kanssa iltakävelyllä katsomassa heidän menoaan. Tumppi kuumui ja otti täysillä kierroksia. Se hyppi, pomppi ja meni paikallaan minilaukkaa. Se olisi varmaan hypännyt minkä esteen tahansa jos olisin sinne päin ohjannut vähääkään! Meinasin tippuakin kerran kun vain nauroin siellä selässä, hups :D Lopulta Tumppi pääsi toteuttamaan kenttähevosen toiveitaan kahlaamalla vesiesteen läpi. Tarkoitus oli mennä käynnissä, mutta Tumppi laukkasi vaan pikkulaukkaa into piukkana :)


Tärkeä tehtävä teille arvon tarkkasilmäinen raati! Nyt saatte analysoida miltä Tumpin meno näyttää. Ekassa videossa ravia ennen ollaan kävelty noin 20 min ja otettu pari kierrosta ravia ennen kuvaajan tuloa. Toinen video on kuvattu vähän myöhemmin, siinä menty alkuverkkailun jälkeen molempiin suuntiin muutama kierros laukkaa. Laukkaa ei ole videolla, sillä se tuntui hyvältä :)

Yrittäkää olla huomioimatta vispaavaan kuskia...



"Rankan treenin" jälkeen pesu ja perinteinen kuorrutus ylle :)

8 kommenttia:

  1. Oliko se vtj kinner? Ihan pientä epäpuhtautta/epätasaisuutta näkisin, mutta ei paljoa. Näyttäis vertyvän laukasta..?
    Lotalla selkeästi kävelyjaksojen jälkeen tuollaista epätahtisuutta havaittavissa, mutta tulee paremmaksi kun ryhdytään taas liikuttamaan säännöllisesti, ehkäpä Tumpilla sama homma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikea takanen. Laukan jälkeen Tumppi oli kyllä selkeästi rennomman tuntuinen selkään. Toivottavasti näin, aloitellaan liikuttamaan pikkuhiljaa enemmän voinnin mukaan :)

      Poista
  2. Täältä yks asiantuntija huutelee ;) oiker kierros näyttää huonommalle ja jäykemmälle ku vasen. Vasempaan liikkuu aika tahdikkaasti ainakin. Omat kokemukset noista kinnerpateista on et akuutissa vaiheessa kipeet mut kun ovat luutuneet niin liikunta auttaa. Alku verryttelyssä voivat olla tosi köpöjä mut kun liikkuu niin paranee selkeästi. Jos ei kipeet niin likkutettu normaalisti. Vaatii kärsivällisyyttä

    Mun mielestä tumppi liikkuu hyvin siihen nähden et on ollu pois jo suht pitkään. Se on pyöreeki et näyttää ettei ainakaan kaikki lihakset oo tippunu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikea kierros on kans mun mielestä huonompi. Jep kärsivällisyyttä vaan, huolelliset verkat ja edetään hevosen voinnin mukaan.

      Ainaki maha on pyöree jos ei muuta :D

      Poista
  3. Oi kiva lukea Tumpinkin kuulumisia pitkästä aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti niitä pääsee kertomaan myös jatkossa jos (ja kun) päästään liikkumaan enemmän :)

      Poista
  4. Kivaa saada tumpin kuulumisia! :) liikkeistä en osaa sanoa yhtään mitään muutakuin, että se liikkuu :DD
    Ihana "lomamaha" tullut :D. Onko tumpinkanssa vielä tarkoitus jatkaa kisaamista, vai jääkö se harraste käyttöön? Entäs oletko miettinyt uuden kisaratsun ostoa ;)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kiva pallomaha :D katsellaan voinnin mukaan, ei ainakaan isoihin luokkiin enää kisoihin.
      Kaikkea sitä on tullut mietittyä, mutta ainakin toistaiseksi nämä nykyiset riittää :)

      Poista