tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kisareportaasi: joukkue-SM Uusikaarlepyy 28.-29.6.

Perjantaiaamuna heräsin aikaisin, sillä pakattavaa viikonlopun kisoja varten oli vielä jonkin verran. Ehdin onneksi pakkaamisen jälkeen huristella Liedon keskustaan ostamaan evääksi tuoreita herneitä! Kuski saapui hakemaan mua ja Riksua (sekä auton ja traikun) puoli yhdentoista aikaan. Siitä kurvailtiin vielä hakemaan toiselta tallilta kyytiin Janita ja kenttäponi Sedna. Sitten suunnaksi Uusikaarlepyy ja joukkueiden Suomen mestaruuskilpailut. Matkaa taittui suuntaansa reilut 400 kilsaa.

Matkalla auton huoltomerkkivalo syttyi pahaenteisesti palamaan. Siinä soiteltiin iskälle ja huoltoon ja ties minne. Yritettiin googlata myös, miten vikasietotilan voisi nollata mutta eipä siitä juurikaan apua ollut. Kristiinankaupungissa piti mennä autohuoltoon, mutta ei löydetty perille. Puhelimen navigaattori ohjaili ihan kummiin paikkoihin. Siellä seikkaillessa auton huoltovalokin sammui! Jatkettiin matkaa ilman huoltoja, kun autokin tuntui taas hetken huilin jälkeen toimivan paremmin.

Kisapaikalla oltiin joskus kuuden jälkeen. Haettiin ruokaa, hotellin (Juthbacka) avaimet ja katsottiin heppojen majapaikat ennen kuin lähdettiin liikuttamaan ratsut. Riksun kanssa käytiin ratsastamassa aika kevyesti maneesissa ruuhka-aikana. Alkuun Riksu oli vähän jännittynyt niskasta, mutta muuten se tuntui kivan energiseltä ja oli jalan edessä. Iltalenkiksi käytiin Janitan kanssa kävelemässä vielä maastorata kertaalleen.


Lauantaiaamulla mulla ei ollut kiireitä oman ratsastuksen suhteen, sillä meidän koulustartti oli vasta kahdelta. Nukuin vähän pommiin aamupalasta, joten en ihan ehtinyt kisapaikalle katsomaan, kun Esti starttasi ekana joukkueesta koulukokeensa. Iiriksen koulukokeen sentään ehdin näkemään. Se meni oikein hienosti :) Esti sai tulokseksi 59,6 % ja Iiris 67,4 %.

Käytiin Janitan kanssa kävelyttämässä heppoja aamupäivällä, jotteivat ne olisi ihan tönkköjä omalla vuorollaan. Onnistuin letittämään Riksun harjan ihan kivoihin sykeröihin, vaikka herra teki hommasta varsin haastavaa puuhailemalla kaikkea turhaa juuri silloin.

Kouluverkassa jumppailin avoja, vastataivutuksia sekä muutaman väistöpätkän. Riksu tuntui varsin mukavalta ratsastaa, joten radalle valmistautuessa olin ihan rauhallisin mielin.

Kouluohjelmana meillä suokkiluokassa ja myös avoimessa helpossa oli Helppo A FEI:n CCI/CIC* A-kenttäkilpailuohjelma 2009


Rata meni myös ihan kivasti. Toki parannettavaa oli vielä monessa kohtaa. Eka voltti meni vähän isoksi, käynnissä Riksu oli vähän turhan kippurassa, peruutuksessa se irvisteli ja toinen laukannosto ei oikein onnistunut. Ekan keskilaukkaympyrän jälkeen lyhensin liikaa kädellä, jolloin Riksu meinasi jo ottaa raviin. Prosentteja saatiin 59,56 % ja 62,60 % eli keskiarvoksi tuli 61,09 (-58,4). Suokkien helpossa olin koulun jälkeen 3./6.

Tuomari C: "Hyviä pätkiä. Ratsasta rehellisemmin pohkeen eteen. Ajoittain hieman lyhyt niska / muoto, jää pohkeen taakse."
Tuomari M: "Mukavan tasainen suoritus. Ihanan yritteliäs hevonen."



Janitan koulu oli kolmen aikaan joten ehdin sen taas katsomaan ja kuvailemaan. Janitan ja Sednan koulu meni myös kivasti, tuloksena 60,8 %. Koulun jälkeen joukkueemme oli toisena, kun mitaleista taistelevia joukkueita oli tänä vuonna kuusi.

Koulun jälkeen oli taas pari tuntia ennen seuraavaa koitosta esteillä. Kävin kävelemässä ja kuvailemassa maastoradan taas tässä välissä. Illalla käytiin kävelemässä radat vielä koko joukkueen voimin :) Kuvat suokkien ja ponien helposta (sama rata kuin tuttarissa, hieman eri numerointi)

Rataesteet alkoivat puoli viideltä, Esti ja Iiris ratsastivat taas luokan alkupäässä. Molemmat ratsastivat sujuvasti nollan, jes!

Esti ja Karkki

Iiris ja Bingo

Iiris ja Esti kisasivat siis hevosten helppoa, jossa rataesteet olivat 105 cm. Me Riksun kanssa kisattiin suokkien helpossa ja Janita oli ponien helpossa. Suokeilla ja poneilla rataestekorkeus oli 95 cm.

Hyppelin muutaman hypyn maneesissa jo valmiiksi ennen radankävelyä, sillä olin jo toinen lähtijä luokassa. Ennen omaa rataa otin sisällä pari hyppyä ja ulkona vielä yhden okserille. Sain aika hyvin laukan sujumaan heti alusta lähtien. Ykkösen Riksu hyppäsi liikaa oikealle, jolloin reitti kakkoselle ei mennyt suunnitelman mukaan ja jouduin jarruttamaan varsin rumasti.. Loppurata meni sujuvammin. Viimeinen este oli trippeli, johon en ihan saanut suoristettua ja paikka tuli suht lähelle. Puhdas rata päästiin kuitenkin :) Samaten nollan ratsasti vielä Janitakin.

Koulun ja esteiden jälkeen me oltiin joukkueena ykkösenä! Muutenkin sijoitukset oli hyviä: Iiris oli helpossa toisena, me oltiin myös toisena suokki helpossa ja Janita johti ponien helppoa :)


Sunnuntaina maastot alkoivat puoli kymmeneltä. Olin taas katsomassa ja kuvailemassa helpon ratsukoiden menoa. Kuvia tulossa mun kuvasivuille.

Esti ratsasti radan estevirheittä, mutta sai pari sekuntia yliaikaa. Iiris aloitti radan sujuvasti, mutta sai harmittavan kiellon vaikealla hauta - kapea -linjalla. Kuuluttaja ei tästä maininnut, joten luultiin ensin Iiriksenkin tykittäneen nollaradan.

Ennen maastoa mua jännitti tosi paljon. En yleensä jännitä melkeen yhtään, mutta nyt piti oikein keskittyä hengittämiseen! Riksu hyppäsi verkkaesteet epäröimättä, mutta esteen jälkeen jäi roikkumaan etupainoiseksi ja nyppi ohjia. Tein paljon suoristelua ja laukassa temponvaihteluita.

Riksu lähti hyvin laukkaan lähdössä ja ylitti ykkösen sujuvasti. Kakkoselle haki vähän lähelle. Kolmoselle ratsastin vahvasti, mutta se ei auttanut. Kannukset ja raippa oli käytössä, mutta Riksu vain ei reagoinut eteen. Otettiin siis kielto kolmoselle :( Luulen, että Riksu ei oikein hahmottanut estettä. Se ei tuntunut pelkäävän sitä tai sikailevan, vaan jotenkin "reikä" esteen alareunassa sai Riksun hämmentymään. Kyllä ärsytti! Tultiin uudelleen ja nyt yli. Ei mitenkään sujuvasti tai rohkeasti, mutta yli päästiin. Kiellosta kiukustuneena päätin ratsastaa reippaammin loppuradan ja päästä kuitenkin ajassa maaliin.


Maastokuvat ottanut Tuulia Nelimarkka, suuret kiitokset.





Veteen Riksu tuli ravissa, eikä nostanut laukkaa maallakaan, joten hypättiin veden jälkeinen sianselkä ravissa. Portaat meni sujuvasti ylös. Haudalla tuli pikkuaskel kun Riksu tuntui tajuavan alla olevan haudan vähän myöhässä. Toiseen suuntaan veteen päästiin laukkaamaankin. Ylöshyppy vedestä meni ihan ok. Radan kolme viimeistä estettä olivat samat kuin kolme ekaa, nyt vaan takaisin päin. "Ankkaesteelle" ratsastin taas vahvasti, nyt meni jo hippasen sujuvammin. Raviradan suora pisteltiin menemään, Riksu jäi hiukan pitkäksi ennen sianselkää ja tuli taas varsin pohjaan. Kiihdyteltiin vielä vikan esteen yli ja maaliin. Aika meni tiukille, mutta päästiin kuin päästiinkin kaksi sekuntia ennen ihanneaikaa maaliin.




Kiellon myötä menetin sijoituksen, tuloksissa tiputtiin ihan viimeiseksi. Luulin jo, että menetettiin SM-mitalikin. Riisuin Riksulta satulan ja suitset  ja annoin sille pellavamössön. Sitten Jaana tulikin jo kertomaan meidän joukkueen saavan hopeaa. Jihuu!! Äkkiä vaatteet vaihtoon ja varusteet takas päälle. Oli muuten hyvä idea antaa solkkaavalle hevoselle pellavamössö ja vaihtaa sen jälkeen valkoiset housut jalkaan ;) Onneksi housut säästyivät suuremmilta osumilta ja edustettiin suht siistissä asussa palkintojenjaossa.

Ero meidän ja pronssille ratsastaneen Ratsastusseura Pikadorien välillä oli vain 1,4 pistettä! Kultaa voitti toisen kerran peräkkäin Peuramaan Urheiluratsastajat.





Palkintojenjaon jälkeen tarkoitus oli ottaa mitalikuvia Riksun kanssa, mutta eihän siitä mitään tullut kun Riksu yritti koko ajan vain syödä kukkakimpun. Ahmatti!



Kotimatkalle lähdettiin neljän aikaan ja kotitallilla oltiin kymmenen aikaan. Matka meni yllättävän nopeasti kun kaikilla oli hyvä mieli kisoista :) Kiitokset mahtavalle joukkueelle ja huoltojoukoille, oli hieno reissu!

Janita nappasi hopean lisäksi myös luokkavoiton ponien helpossa!

Viime vuonna TS Ratun joukkue ratsasti myös hopealle :) Tunnelmia ja kuvia viime vuoden kisoista pääset kurkkaamaan tästä kisareportaasista.

6 kommenttia:

  1. Jes! Hyvä te! Riksu on mielettömän hieno ja sä ratsastat niin kauniisti :) Vitsi mä oisin halunnu myös näihin karkeloihin, ehkä ens vuonna sitte ku ollaan saatu pari helppoa alle :D

    VastaaPoista