tiistai 10. helmikuuta 2015

Treeniä treeniä

Meillä oli poikkeuksellisesti Annan valmennukset viimeksi sunnuntaina. Eikä edes tarvinnut herätä aikaisin, kun eka tunti alkoi vasta puoli kahdelta :) Riksun kanssa osallistuin estetunnille ja Röllillä koulutunnille.

Estetunnin alku tosin oli kuin koulutunnilla: jumpattiin hevosia ravissa ja laukassa maapuomeilla lyhentäen askelta sekä ratsastamalla avoa ja voltteilla väistöä. Riksu oli alusta asti vähän huonompi ratsastaa. Se ei oikein millään olisi halunnut ottaa takapäätä töihin. Saatiin suoritettua kaikki tehtävät kyllä (laukka-avo jotenkuten), mutta pehmeyttä ja rentoutta olisin kaivannut lisää.

Estetehtävissä en oikein saanut pidettyä tasaista tuntumaa, kun Riksu nyppi ärsyttävästi. Varsinkaan tiukemmissa kurveissa tasapaino ei säilynyt, vaan mentiin etupainoisena sisäänpäin kantaten. Mun ongelmana näissä tilanteissa on se, että otan kontrollin takaisin liikaa lyhentäen. Nyt harjoiteltiinkin sitä että saan Riksun avuille ja säilyttämään saman rytmin myös ratatempossa.

Hypeltiin alkuun jumppasarja, jonka jälkeen, kuitenkin ennen okseria, silmukka vasemmalle ja vesimattopysty takaisin päin. Perään jumppa ja samanlainen silmukka oikealle sekä punavalkoisen pystyn yli. Pikkuradan päätteeksi jumppa, jonka perään nyt suoralla 21,5 metrin välillä okserille. Vähän silmukoilla kurvit venähti ulospäin, mutta muuten meni ihan ok. Kunnes piti laukata vähän enemmän eteen okserille. Riksu vilisti ohi oikealta!! Okseri oli tässä vaiheessa vielä ihan mini, noin 60 cm. Ensin arveltiin Annan kanssa, että Riksu oli vielä silmukkatehtävässä eikä tajunnut suunnan olevan okserille. Riksu teki saman tempun vielä myöhemminkin, joten tuskin siitä oli kysymys...


Tultiin muutamia erilaisia ratoja ja tehtäviä ennen pidempää rataa tunnin lopulla. Radoissa oli aika paljon muistamista, kun alkuun oltiin tultu niin monia eri reittejä ja kääntymisiä. Videollekin tuli yksi pätkä jossa niin paljon kiemurtelua kuin mahdollista okserin jälkeen. En muistanut kumpaan suuntaan ollaan menossa ja Riksu alkoi kiemurrella seinän lähestyessä. Anna vielä huusi, että oikealle, mutta hetki meni ennen kuin taas muistaa kumpi on oikea ja kumpi vasen, heh.

Okserilta vesimattopystylle oli 22 metriä eli Riksun kanssa aika etenevä viisi laukkaa. Ekalla kerralla paikka meinasi jäädä vähän kauas, niin Riksu juoksi ohi. Oikealta taas. Ratsasta paremmin tai mee keskenäs. Seuraavalla kerralla tultiin maltillisemmin sisään ja tehtiin vähän isommalla kaarella 6 laukkaa väliin. Nyt ei ollut ongelmaa.

Lähdin taas useamman kerran puskemaan jo muutamiakin askeleita ennen estettä. Tämä johtaa siihen, että Riksu tulee pitkäksi ja matalaksi, jolloin se napsii puomeja mukaan. Pystyillä se ehti vielä keräämään ripeästi jalkansa, mutta okserilla tuli useampi pudotus. Lisäksi tuntui aika vaikealta suoristaa Riksua esteille, se kun kulki taas pää oikealla ja lavat vasemmalla.

Lopputunnin rata meni näin: okseri, vesimatto, punainen pysty, okseri, vesimatto, jumppa, okseri ja punainen pysty. Me tultiin vielä heti tähän perään uudelleen jumppa ja okseri, ja nyt saatiin pudotuskin korjattua. Pidettiin korkeus aika maltillisena, kun ei ihan sujunut. Täytyy nyt tarkkailla, onko Riksulla jotain vaivoja vai oliko ongelmana huono ratsastus, kun ennen se on ollut parempi eikä juuri koskaan ole mennyt ohi esteestä tällä tavalla.

Kameralla oli taas kiukkupäivä, joten se pätki videoita oman mielensä mukaan :(


Rölli pääsi myös avojen ja väistöjen kimppuun koulutunnilla. Tunti aloitettiin ravissa keskiympyrällä vastataivutusta hakien. Välillä otettiin vähän reippaampia pätkiä sisäasetuksella. Rölli yritti parhaansa, mutta jäi niskasta vielä vähän turhan pinkeäksi.

Ravityöskentelyn jälkeen palattiin käyntiin hakemaan malttia ja takapäätä alle. Tehtiin kahden käyntiaskeleen välein pysähdys. Rölli ei pysynyt peräänannossa, mutta muuten hän oli aika pro. Pysähdyksien jälkeen tehtiin vielä pikkukäyntiä jonkin aikaa.

Varsinaiseen jumppailuun päästiin tehtävässä, joka Paintilla taiteilemassani kuvassa näyttää hauskasti autolta :D Harjoitusravissa kaarrettiin keskihalkaisijalle, suoristus ja väistöä oikealle törppönä toimivan koulukirjaimen viereen. Väistön jälkeen jatkettiin pitkän sivun suuntaisesti avotaivutuksessa kohti lyhyttä sivua. Pari kertaa tultiin toinen pitkä sivu ihan vaan suoraan ravissa, ennen kuin otettiin avosta laukannosto. Laukassa jatkettiin uraa pitkin tehden pari volttia matkan varrelle.

Tehtiin samaa tehtävää myös toisessa kierroksessa. Väistö vasemmalle oli selvästi vaikeampi. Kumpaankaan suuntaan ravi ei pysynyt ihan aktiivisena ja tahdikkaana, mutta varsinkin vasemmalle väistäessä Rölli hidasteli ja otti pari kertaa käyntiinkin asti. Samaten avotaivutuksessa vielä riittää treenattavaa. Laukannostot sen sijaan sujui aika näppärästi ja Annakin kehui niitä.


Laukassa tehtiin vielä koko uraa käyttäen loivia kiemuroita pitkillä sivuilla ja voltteja tarpeen mukaan. Oltiin juuri pari päivää aiemmin harjoiteltu Röllin kanssa loivia kiemuroita laukassa. Silloin Rölli ei ollut ihan kartalla, vaikka toistoilla skarppasikin. Nyt meni sujuvammin kiemurat, vaikka edelleen tehtiinkin varsin loivasti.

Loppuverryttelynä ratsastettiin hevosia matalammalle kaulalle ja pyöreämpään muotoon laukassa ja ravissa. Röllin kanssa ravissa oli selkeästi helpompi. Laukassa se meni ihan kiltisti ja rauhallisesti, mutta vielä turhan korkealla kaulalla. Koulutunti tuli kuitenkin hyvään ajankohtaan ja saatiin paljon hyviä vinkkejä treeniin. "Autotehtävää" harjoitellaan varmasti jatkossa Riksunkin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti Riksun kanssa alkaa sujumaan paremmin, vaikkei meno mun mielestä näyttänyt huonolta :D

    Joku erikoispostaus vois olla vaiheeksi kiva :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan näin!

      Juu katsoinkin, että treenipostauksia tullut useampikin tässä niin olisi jo erikoispostauksen aika :)

      Poista