torstai 11. kesäkuuta 2015

Kisareportaasi: Ypäjän kenttäkisat 10.6.

Käytiin eilen Röllin kanssa kisaamassa harrasteluokka Ypäjän kisaviikolla. Meidän koulustartti oli vasta kello 12.40 alkavassa ryhmässä, mikä oli todellista luksusta aikaisiin aamuihin tottuneena. Matkaan lähdettiin noin puoli yhdentoista aikaan, kerrankin jopa omasta aikataulusta edellä! Perillä kisapaikalla kävin asioimassa kansliassa sekä kävelemässä jo hyvissä ajoin esteradan Derbykentällä.

Röllin harjapakki oli unohtunut tallin pihalle, joten piti selvitä ilman harjoja. Joku olisi saattanut harjata ratsunsa jo kotosalla, mutta minäpä en. Röllillä kun oli ötökköloimi päällä laitumella aamulla ulkoillessaan, niin loimi sai olla tallissakin päällä sen pienen hetken ennen lähtöä. Kiillotushanska oli sentään tullut mukaan kisoihin, ja sen kanssa sain onneksi vähän siistittyä hevosta. Röllin harja oli kyllä sellainen linnunpesä takkuineen ja pörröineen, että ärsytti sitä katsella. Varsinkin kun tapana on juuri kaulaa siinä ratsastaessa tuijotella...


Koska olimme viimeisten lähtijöiden joukossa, oli verkassa oikein hyvin tilaa valmistautua. Tehtiin Röllin kanssa paljon tehtäviä maltin ja rentouden löytymiseksi. Paljon tuli jopa hyviäkin pätkiä, mutta ihan aina ei homma pysynyt hanskassa. Pääasissa Rölli liikkui kuitenkin taas enemmän oikeinpäin eikä juossut alakaula pullottaen.

Ennen rataa kierreltiin taas tuomarikopin ohi molemmista suunnista. Pikkasen piti jännittää taas, mutta vauhti ei onneksi juurikaan lähtenyt kiihtymään.


Kouluohjelmana oli tuttu ja turvallinen lyhyen radan Tutustumisluokan kouluohjelma.

Radan alun raviosuudet kevensin taas suosiolla, vaikka verkassa pystyinkin työskentelemään satulassa istuen. Ensimmäinen puolikas voltti vähän valui isoksi, mutta toisella sain tietä jo korjattua. Keskiravi lähti ensin vain vauhdin kautta, sain kuitenkin askeleeseen enemmän ilmaa puolen välin jälkeen. Käyntisiirtymä tuli yllättävänkin hyvin, mutta käynnistä takaisin raviin meni jännittäen. Siitä ravista kun nostaa laukkaa, niin tyylikkäämpää nostoa saa hakea :D Jalasta Rölli taas loikkasi, jolloin oma reaktio on vetää ohjasta. Parin askeleen jälkeen meno alkoi näyttää enemmän taas kouluratsastukselta. Tuomari oli kauniisti kommentoinut vaan "hapuilua nostossa".

Vasen laukka on meille muutenkin hankalampi ja sitä on ärsyttävästi tässä ohjelmassa enemmän. Oikea laukka onnistui paremmin, Rölli oli rennompi ja taivutuskin rehellisempi. Lopun käynti oli vähän lyhyttä ja jännittynyttä, jolloin aktiivinen poljenta ei oikein toteutunut.

Tulokseksi kouluradalta saatiin 66,39% eli virhepisteinä -50,4. Loppukommentit olivat niukat, vain lause "Siistiä ratsastusta" oli alakerrassa. Rölli oli jo maltillisempi radalla kuin kenttäkisaharkassa tai viimeksi Niinisalossa, mutta silti noinkin kovat prosentit yllätti.

Koulun jälkeen oltiin kolmansia! (3./40)



Koulun jälkeen saatiinkin heti varustautua esteille. Rölli tosin ei ilahtunut, kun hänen piti mennä traikkuun suitsien vaihtoa varten. Riksun viereen on paljon kivampi mennä kuin yksin traikkuun! Kaikki lastaukset oli vähän takkuisia, mutta ahne possu tuli kuin tulikin koppiin, kun siellä odotti ruohoa.

Esteverkassa Rölli tuntui aika hyvältä ratsastaa. Estekentällä oli taas hyvin tilaa, kun jäljellä oltiin enää me ja yksi toinen ratsukko. Eka hyppy pystylle tosin meni kerrassaan pieleen. Olin jo lähtemässä isosta paikasta, kun Rölli tikkasi vielä miniaskeleen ennen ponnistusta. Olin niin liikkeen edellä, että meinasin tippua! Toisella yrityksellä onnistui jo paljon paremmin. Okserihyppyjen jälkeen siirryttiin Derbykentälle, missä tällä kertaa oli rataesteet.



Kiertelin hetken aikaa nurmea ympäri ennen tervehdystä. Rölli vähän ihmetteli laitojen mainoksia, mutta muu ei tuntunut hetkauttavan menoa. Rata lähti laidalta liikkeelle, mutta en viitsinyt lähteä pitkältä sivulta vaan tulin keskemmältä, ettei tulisi turhaa tappelua tai jännittämistä mainoksien ohittamisesta. Ykkönen ja kakkonen meni ihan sujuvasti. Kolmoselle annoin vauhdin vähän hidastua, jolloin paikka valui lähelle ja hyppy oli aika löysä. Tästä napattiin puomi takajalalla.

Neloselle kävi vähän samoin kuin ekalle verkkapystylle. Itse olen työntämässä kaukaa ja Rölli ei, joten puomi mukaan. Linja vitoselle tehtiin seitsemällä laukalla suunnitellun kuuden sijaan. Vitosen jälkeen Rölli lähti jotain ihme kylkimyyryä väärässä laukassa viilettämään kukkulan taakse. En saanut laukkaa vaihdettua enkä reittiä kovin paljoa korjattua, kun kutonen olikin jo edessä. Hypättiin se löysästi ravista, jolloin taas takajalkavirheestä tuli puomi. Seiska ja kasin sarja menivät sentään jo paremmin, vaikka joku puomi kolahtikin.

Nyt en sentään itse nyppinyt laukkaa pois kuten kenttäkisaharkassa, muttei tähänkään rataan voi mitenkään olla tyytyväinen. Kolme puomia tiputti tulokseen -62,4 ja sijalle 28./40.


Esteiden jälkeen käytiin iskän kanssa kävelemässä maastorata. Se oli varsin yksinkertainen ja mielestäni helpompi kuin kauden ekoissa kisoissa. Harrasteeseen oli tehty pari uutta estettäkin, kulma (5) ja sianselkä (7). Kuvasin esteet ja ne on tuttuun tapaan mun kuvasivulla nähtävissä.

Mun maastostartin piti olla alunperin klo 16.08, mutta koska kilpailua vähän väliä keskeytettiin pudonneiden ratsastajien ja irtipäässeiden hevosten takia, niin oma vuorokin siirtyi myöhemmäksi.



Maastokokeen verryttely oli Estekentällä (ennen kutsuttu Metsäkentäksi?). Nyt kun väkeä oli siellä enemmän, niin jestas se pöllysi. Rölli yskikin alkuun pari kertaa, varmaan meni pölyä nenuun. Verkkaesteinä oli pieni tukki, tukkiokseri ja punaiseksi maalattu puolikaari, ne kaikki ylittyivät varsin näppärästi. Keskeytyksien takia olin arvioinut verkka-ajan vähän turhan pitkäksi, mutta käveltiin sitten jonkin aikaa ennen kuin päästiin radalle.


Rata lähti hyvin liikkeelle :) Kakkoselle, kolmoselle ja neloselle tosin hypyt tuli aika pohjaan. Ei ehkä oltu päästy vielä kunnolla rytmiin, sillä niiden jälkeen lähti sujumaan paremmin. Neloselta vitoselle oli pidempi pätkä, jossa pääsi laukkaamaan. En lähtenyt siinä mitään täysiä päästelemään, kunhan nyt annoin Röllin laukata vähän vapaammin. Uusi kulma ylittyi helposti, Rölli ei ihmetellyt sitä yhtään.

Rölli otti veteen aika ison loikan ja tiputti raville. Sain helposti uuden laukan kuitenkin nostettua ja jatkettiin reippain mielin matkaa. Kutonen tuli alamäkeen aika tiukan kurvin jälkeen, ja siihen ratsastinkin huolellisesti. Sekin ylittyi oikein sujuvasti ja helposti. Ennen Päivärinteen laitumelle saapumista tsekkailin kelloa ja huomasin aikaa olevan reilusti jäljellä. Otin vähän vauhtia pois jo ennen hautaa. Laukkailtiin edelleen ihan hyvässä temmossa mökkiesteiden yli. Ennen vikaa estettä pohdin, että teenkö voltin vai saanko laukkaa hidastettua sen verran että ei tulla aliaikaan. Päätin jatkaa suoraan, vaikka aikaa oli edelleen paljon jäljellä. Vika este ylitettiin ihan matovauhdista ja samaa tahtia jatkettiin maaliin. Viimeisen esteen jälkeen täytyy jatkaa laukalla maaliin, ei siis saa enää tehdä volttia tai ottaa vaikka käyntiin. Maaliviivalla oltiinkin juuri kun oli sääntöjen mukaan sallittua saapua ilman aikasakkoja (20 sekuntia ennen ihanneaikaa).

Olin tyytyväinen Röllin maastoon, puhdas rata jälleen kerran. Ja nyt tuli taas huomattua, että laukka riittää hyvin isompien luokkien vauhteihinkin ;)

Aika paljon muille tuli virheitä maastossa, mutta keilaratamme (joka myös rataestekokeena tunnetaan) jälkeen oltiin niin hännillä, ettei ollut mahiksia enää sijoituksiin. Noustiin maaston jälkeen kuitenkin 13 sijaa ylemmäs! Lopputuloksissa siis oltiin 15./40., kun 10 sijoittui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti