torstai 18. kesäkuuta 2015

Riksun kausi taputeltu

Riksulla on ollut varsin epämääräistä ontumista kenttäkisaharjoitusten jälkeen. Välillä ollut oikein hyvä ja kävellyt normaalisti, mutta parina päivänä tässä kahden viikon aikana Riksu oli aivan kolmijalkainen. Oikea etujalka oli selvästi kipeä. Jonain päivinä siinä tuntui lämpöä ja turvotusta, vähän eri paikoissa eri päivinä.

Välillä epäilin, että kyse oli vain jostain lihasjumista mutta huonoimpina päivinä mieleen tuli jännevamma. Päivittäin Riksu hengaili ulkopesupaikalla kylmäysletkuissa. Kylmäys ja pienimuotoinen liikunta tarhassa tuntuivat yleensä auttavan, ja iltaisin kävely olikin parempaa.


Maanantaina Riksu kävi klinikalla. Sunnuntaina se oli ollut taas hyvä, mutta maanantaiaamuna taas ontui selvästi. Iskä otti kotona kengän pois ennen lähtöä.

Klinikalla Riksu tutkittiin ensin tunnustelemalla. Oikea etujalka oli lämpimämpi kuin vasen, nivelet tuntuivat olevan kunnossa eikä mitään isompaa ongelmaa löytynyt heti. Kavio tutkittiin puristuspihdeillä paiseiden varalta, mutta suurempia aristuksia ei tullut. Kavion pohjassa, valkoviivan sisäpuolella oli tosin pieni kolo tai reikä.

Puikkoluun pää tuntui jalassa aika isona pattina, joten se röntgenkuvattiin myös varoiksi. Se oli kuitenkin ihan normaali. Sääri ultrattiin jänne- ja hankosidevammojen varalta. Sieltä näkyikin löydöksiä. Hankoside oli jotenkin häiriintynyt ja siellä näkyi epäjärjestystä. Mutta kuten eläinlääkärikin sanoi, ei onneksi ollut mitään selvää reikää hankositeessä. Riksu sai PRP-hoitoa, kipulääkettä ja kotiin vielä sulfa-kuurin. Kavioon käskettiin tehdä myös haude, jotta pikkuinen reikä puhdistuu.

Eläinlääkäri arveli hankosidevamman tulleen jostain liukastumisesta laitumella, mikä kuulostaa todennäköiseltä omaan korvaan.

Riksu oli pari päivää ensin karsinassa, ja tehtiin pieniä kävelylenkkejä kentällä. Riksu vähän arkoi kaviota, mutta luulen, että osittain siksi ettei siinä ollut vielä kenkää. Eilen kenkä laitettiin pohjallisen kera takaisin ja Riksu pääsi pieneen tarhaan. Nyt vaan kylmäillään ja kävellään ja toivotaan, että vamma lähtee hyvin paranemaan.

8 kommenttia:

  1. voi pahus, noi hankkarivammat ovat niin viheliäisiä! minullakin ex hepalla harmiton pieni hankkariturvotus ei lähtenyt paranemaan ja kahden vuoden hoidon jälkeen heppa siirrettiin muihin tehtäviin :)
    haluisitko tehdä postauksen sun jalkojenhoitorutiineista? kuinka isot laitumet teillä on? onko riksu ollu sateella laitumella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä! Toivottavasti Riksulla parantuisi hyvin :)
      Voisin tehdäkin joskus, kunhan saan jotain järkevää tekstiä tuotettua. Meillä on jokainen hevonen tällä hetkellä omalla laitumellaan, jotka noin 200 metriä pitkiä ja vaihtelevasti ehkä 20-60 metriä leveitä. Yritetään välttää sateella laittamista laitumelle, mutta joskus aamulla maa voi olla vielä kostea kun hevoset pääsee ulos.

      Poista
  2. Voi eii! Kauheasti paranemisia sinne!

    VastaaPoista
  3. No höh! Onpa huono tuuri, en tajua miksei hevoset osaa miettiä omaa parastaan ja käyttäytyä siellä tarhassa.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Vois harrastaa vain maltillisia kävelytuokioita vesikipolle ja takaisin heinän ääreen...

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Jep :( valitettavasti tuntuu kuuluvan tähän harrastukseen :/

      Poista