maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kisareportaasi: Niinisalon kenttäkisat 11.-12.7.

Viime viikonloppuna kisattiin kenttää taas Niinisalossa. Mukaan lähti Rölli, joka starttasi ekaa kertaa tutustumisluokassa. Meidän koulustartti oli klo 13.30 ryhmässä ekana, joten ei onneksi tällä kertaa tarvinnut lähteä ajelemaan ihan kukonlaulun aikaan.



Verkassa meni aika kauan saada Rölli avuille. Se oli pohkeen takana ja keskittyi muihin hevosiin enemmän kuin ratsastukseen. Meininki oli alkuun vähän on/off, sillä vaihtoehtona oli pää pystyssä juokseva hirvi tai sitten kuolaimen alla juokseva tuhatjalkainen mato... Tein paljon voltteja ja kiemuroita, jotka pikkuhiljaa rupesivat vaikuttamaan ja meno muistutti jo paikoitellen kouluratsastusta. Laukassa Rölli oli vahva eikä olisi oikein halunnut ottaa sisäjalkaa alle kurveissa.

Kouluohjelmana oli helppo B:3, joka viime viikolla ratsastettiin kenraalina koulukisoissa. Rata oli ihan ok tasainen, mutta silti radan jälkeen fiilis ei ollut kovin hyvä. Molemmat pysähdykset tervehdyksiin meni vinoiksi, nostoja olisi voinut valmistella paremmin ja kaikki voltit ratsastaa huolellisemmin.


Röllin pisterivi oli varsin tasaista kutosta. Kolme kohtaa oli 5,5 ja yksi 6,5. Tuomarilla oli mun mielestä vähän turhan suppea skaala arvostelussa, kun koko luokka mahtui noin kuuden prosentin sisään (57-63%). Röllin kanssa samalla tuloksella oli neljä muutakin (mm. Senni ja Sini).

Ihan kaikkea en sihteerin käsialasta saanut selvää, mutta tulkitsisin tuomarin loppukommentit näin: "Reipas ratsastus. Takaosaan tarvitsee lisää voimaa ja eteen tasaisuutta."

Tuloksena siis 59,5% eli -60,7, jolla ei paljon juhlittu. Tuloslistalla oltiin 25./39.



Tuttarin estevuoro oli käynnissä tunnin ajan mun koulustartista lähtien, joten mentiin siihen heti perään. Nopean varustevaihdon ja hokituksen jälkeen oltiin taas armeijan alueella verryttelemässä. Jos Rölli oli tuntunut kouluverkassa vahvalta, niin nyt se oli täysi jyrä. Intoa piisasi, kunnon täpinät päällä ja vielä armeijapojat marssimaan verkan ohitse, niin rento verkka onnistuu. Eiku!?!

Laukassa oli välillä kontrolliongelmia, jotka korostuvat mäntymetsässä puita pujotellessa. Hypyt pystylle oli jotain niin kamalia, että hyvä etten tippunut. On erittäin vaikeaa itse pysyä pystyssä, kun hevonen hypätessään venyttää kaulansa mahdollisimman pitkäksi ja alas. Siihen vielä lisätään se, että Rölli haki koko ajan pohjaan. Hypyn kaari ei muistuttanut edes läheisesti sitä, mitä sen kuuluisi olla. Eikä tässä vielä kaikki, vaan esteen jälkeen kaasu taas pohjaan!



Onneksi verkassa ei ollut ruuhkaa, vaan sai hypellä mukavasti omaan tahtiin. Tai lähinnä Röllin tahtiin.. Ihmeloikista huolimatta Rölli otti vain kaksi puomia koko verryttelyssä! Metsähyppyjen lisäksi otin vielä nurmiverkassa yhden hypyn pystylle.

Tuttarin yhdeksän esteen rata hypättiin 90 cm korkeudella. Siis Röllin eka rata tällä korkeudella. Rata vaikutti aika kivalta, vaikka sarjalle sai olla tarkkana reitin kanssa. Ennen rataa kiersin katsomon vierestä ja tuomarimökin edestä, ja sitten menoksi. Tavoitteena radalla oli päästä vaan laukkaamaan hyvässä rytmissä ilman turhia nyppimisiä ja tempon muutoksia.

Rata lähti ihan hyvin. Kakkoselta kolmosella tuli vähän oikaistua kaarta, jolloin jouduin ottamaan kädellä kiinni. Rölli kuunteli hyvin ja jatkettiin nollarataa. Tässä olin jo ihan fiiliksissä, kun hevonen oli edelleen lapasessa eikä puomejakaan vielä mukana! Neloselle tultiin ihan hyvään paikkaan, mutta hyppy oli turhan lakaa ja matala, joten puomi tippui. Sarjalle ratsastin olevinaan hyvän tien, mutta tultiin kuitenkin hiukan väärässä kulmassa tehtävään. Lisäksi laukka hyytyi hyytymistään, mistä johtuen a-osa lähes kiivettiin yli. Välissä ehdin itse suoristautumaan ja napauttamaan raipalla lavalle. Rölli reagoi hyvin ja loikkasi isommasta paikasta b-osan puhtaasti. Kutoselle tultiin mutkitellen pohjaan, matka jatkui edelleen ylimääräisillä kiemuroilla ja parilla lisäaskeleella seiskalle. Kummatkin ylittyivät ihme kyllä puhtaasti! Kasille ratsastin vähän eteenpäin, koska takana oli hieman jännitystä luonut katsomo. Varsin hyvä hyppy saatiin siihen sekä vielä viimeiselle esteelle, joka oli pieni trippeli.

Maaliin päästiin siis kahdella puomilla, mikä on Röllin kanssa jo kohtuu hyvä tulos! :) 8vp tiputti tietenkin tuloslistalla alaspäin, ja esteiden jälkeen oltiinkin hännillä, 32./39.



Eläinlääkärin tarkastuksen ja loppuverkan jälkeen Rölli pääsi evästämään traikkuun. Käytiin iskän kanssa kävelemässä tuttarin rata (kuvat tuttarin ja helpon maastoesteistä). Päiväheinät Rölli pääsikin syömään majapaikkansa karsinaan. Rölli yöpyi samassa läheisessä ravitallissa kuin viimeksi. Aamu- ja iltaruokinnat hoidettiin taas kätevästi tallin puolesta, joten ei tarvinnut niistä itse murehtia.


Sunnuntaina käytiin Röllin kanssa käppäilemässä tallin ympäristössä aamulenkki ennen kuin siirryttiin taas kisapaikalle. Ennen omaa vuoroa ehdittiin iskän kanssa kiertää mielenkiinnosta helpon maastorata, napostella buffetin antimia ja katsella vaativan sekä helpon ratsukoiden menoa.

Maastoesteverkkaan lähdettiin noin puoli tuntia ennen omaa vuoroa. Matkalla kohti verkkaa Rölli tuntui vähän jopa laiskalta, mutta verkka-alueella ravissa ja laukassa siinä olikin taas pitelemistä. Hyppäsin muutamia hyypyjä enemmän kuin yleensä, jotta Rölli alkoi vähän malttamaan ja rentoutumaan. Verkkaesteillä taas Rölli halusi lähelle esteitä, ja sama meno jatkui radallakin.



Rölli lähti ihan hyvin liikkeelle lähtömerkistä. Eka este tuli vähän kaarteen takaa, Rölli oli vähän kujalla ja keskittyi ympäristöön taas turhan paljon. Itse estettä se ei tuntunut ihmettelevän. Muutama maiskutus tarvittiin avuksi. Kakkonen oli toiseen suuntaan kurvista. Kääntyminen jäi Röllillä vähän päälle lähestymisessä ja jouduin korjaamaan ulkolapaa vähän raipalla. Taaskaan itse este ei tuntunut olevan paha, mutta kiemurtelua ja haahuilua oli turhaan. Tukkiokseri (3), banketti (4AB) ja urut (5) meni ihan hyvin, vaikka hevonen olikin edelleen vähän mato.

Urkujen jälkeen laukattiin pätkä puita ja kantoja väistellen. Rakovalkeaa lähestyessä Rölli jäi vähän pitkäksi ja punki hiukan vasemmalle. Aika reunasta mentiin tämän tukkikasan yli, mutta lippujen sisältä kuitenkin. Seuraavaan kurviin tultiin hiukan turhan kovaa ja tasapainottomasti, joten sai ottaa enemmänkin kiinni ennen hautaa. Tultiin haudalle pikkuisessa laukassa ja se ylittyikin ihan miniloikalla. Haudan jälkeen Rölli tiputti alamäessä raviin. En katsonut järkeväksi nostaa laukkaa etupainoisella hevosella alamäessä, joten lähestyttiin ekaa mökkiä ravissa. Se ylittyi ihan kivasti. Väli jatkettiin hiukan oikaisten kolmella laukalla, kuten oli suunnitelmana.

Tämä ja kaksi seuraavaa kuvaa © Piia Mäkelä


Mökkien jälkeen posoteltiin taas pidempi pätkä laukkaa. Laukkasuoran jälkeen oli laitettu kapeahko nuolenkärki testaamaan tarkkuutta. Otin hyvissä ajoin laukkaa vähän taas lyhyemmäksi. Ajauduttiin taas lähelle ja Rölli haki vasemmalta lisää tilaa hyppyyn. Nuolenpää oli aika pitkä este, joten takajalat vähän koputteli sitä pienen hypyn loppuun. Seuraava este oli vihreä kulma, jolta kurvi alamäkeen ja pikkutukin yli veteen. Vedellä oli paljon yleisöä, kuten yleensäkin. Rölli ei onneki yleisöä ihmetellyt, vaan eteni edelleen ihan jees. Kulmalle tuli vähän kiemurtelua ja hyppy läheltä. Hyvä vaan, niin päästiin kääntymään hyvällä tiellä alamäkeen. Mentiin ravissa mäki alas ja pikkutukin yli. Vettä Rölli ei katsonut yhtään, mikä yllätti positiivisesti :) Ravattiin vielä veden läpi. Pakollisesta portista noustessa otettiin taas laukkaa ja jatkettiin taas ylämäkeen.

Radan isoimpiin esteisiin kuuluva rantaravintopöytä meni ihan sujuvasti. Aika alkoi hupenemaan ja pistettiin isompaa vaihdetta menoon. Tukkitrippeli ylittyi ihan jees, vaikka vauhtia oli tässä ehkä pikkuisen liikaa. Kurvattiin vielä toisen pakollisen portin läpi reippaassa laukassa. Vartiotornille tuli taas kiemurtelua ja paikka lähelle. Kurvattiin maalilinjan yli, kun kello oli alkanut jo huutaa yliaikaa. Kahdeksan sekuntia meni yli ihanneajan, mistä siis 3,2 virhepistettä.

Olin tyytyväinen Röllin menoon, vaikka se hakikin usealle esteelle pohjaan. Esteet ei olleet mitenkään liian vaikeita meille. Turha kiemurtelu kuitenkin hidasti vauhtia, minkä takia saatiin aikavirheitä. Uskon kuitenkin, että kun Rölli saa enemmän rutiinia ja ratoja alle, niin päästään etenemään suoraviivaisemmin!


Loppuverkkailin huolella, pesin Röllin ja iskä kävelin sen kanssa vielä hyvän tovin ennen lastausta. Oltiin jo lähdössä kotimatkalle, kun tsekkailin Equipesta tuloksia. Ajattelin, että ei toivoakaan nousta hänniltä sijoille, mutta toisin kävi!! Tarkistushetkellä Equipesta puuttui vielä parin ratsukon tulokset, mutta oltiin sijalla 7! Olin kyllä niin ihmeissäni! Mun mielestä maastorata ei ollut mitenkään erikoisen vaikea, mutta oli siellä esteiden järjestystä vaihdettu kevään kisoista ja kakkosena ollut laavukin maalattu uusin värein.

Mentiin kanslian lähistölle odottelemaan virallisia tuloksia. Röllin sijoitus oli varmistunut, sillä 10 ratsukkoa sijoittui ja puuttuvia ratsukoita oli vain kolme. Juhlistin sijoitusta vohvelilla :D

Virallisissa tuloksissa oltiin loppujen lopuksi sijalla 8! Koska oltiin Lounais-Suomen seurojen jäsenistä neljänneksi parhaita, niin saatiin edustuspaikka alueiden välisiin mestaruuksiin. Ne ratkotaan tuttarin tasolla syyskuussa Niinisalossa :)

Aikamoinen nousu oli kyllä sijalta 32 sijalle 8 vielä Röllin ekassa tuttarissa! Varsin iloisin mielin lähdettiin kotimatkalle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti