maanantai 19. joulukuuta 2016

Estetunnin kolme ohjetta ja niiden opettelua

Edellinen Annan estevalmennus oli keskiviikkona 7.12. Pitkästä aikaa Riksukin pääsi mukaan :) Harjoiteltiin ensin kontrollia kavaleteilla ja lopputunnista mentiin rataa. Oli suoria ja kaarevia teitä, sarjoja ja yksittäisiä esteitä. Huolellisuutta treenattiin törppöjen avulla: kulmista ei saanut oikaista ja esteiden jälkeen piti ratsastaa suoraan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta törpöt tulivat kyllä tarpeeseen.



Estetunneilta ei ole kuin pieni videopätkä Röllin menosta. Keräsin kuitenkin kolme Annan antamaa ohjetta molemmille hevosille.

Ohjeet yritettiin pitää mielessä myös itsenäisissä hyppelyissä viime torstaina, kun kuvattiin esteradat Kisamatkalla Virtuaalicupia varten. Hyppäsin kolme rataa sekä Riksulla että Röllillä. Kaikki radat samalla korkeudella, Riksulla 75 cm ja Röllillä 90 cm. Kolme rataa siksi, että testasin paraneeko suoritus toistoilla vai miten käy...

Varsinaisia kisaratoja en vielä julkaise, vaan tämän kertaiset videot ovat niitä huonompia ratoja. Hyppelyt aloitin Riksun kanssa, ja yllättäen ensimmäinen kierros onnistui parhaiten ja sillä videolla osallistunkin Virtuaalicupiin. Toisella ja kolmannella kierroksella Riksu oli jo ihan uusintaradan tunnelmissa, vähän jäi into päälle eikä ihan kaikki pidätteet menneet perille. Alla oleva Riksun video on kolmannelta kierrokselta.

Röllin kanssa kävi päinvastoin. Ensimmäisellä radalla ei oikein löytynyt malttia odottaa ohjeita, mutta seuraavilla radoilla keskittymistä alkoi löytyä paremmin. Ekalla radalla Rölli otti yhden puomin, mutta muuten tehtiin nollaa. Röllin kisarata olikin viimeinen eli kolmas rata. Postauksen lopussa oleva video on Röllin ensimmäiseltä kierrokselta.

Omasta mielestäni Annan ohjeet pysyivät ihan hyvin mielessä, vaikka tottakai aina voisi ratsastaa vielä siistimmin ja tasaisemmin. Virtuaalicupissa esteradat arvioidaan tyyliarvostelulla, joten saas nähdä kuinka meidän käy. Virtuaalicupin kouluosuus kuvataan todennäköisesti joulun jälkeen, joulu kun menee hepoilla rokotuslomaillessa.


Vinkit Riksulle

1. Pidä jaloilla hevonen suorana, kun vaikutat kädellä
Suorilla linjoilla, varsinkin esteiden välillä, Riksu heittää takaosaa esimerkiksi vasemmalle kun käyttää oikeaa ohjaa. Jos jalka on irti tai ei vaikuta, tulee suorista linjoista mutkittelevia.

2. Esteen jälkeen oma ylävartalo pystyyn
Tästä on ennenkin huomautettu lukuisia kertoja, mutta edelleen ollaan saman ongelman äärellä. Usein menee pari kolmekin askelta ennen kuin oma kroppa on palautunut esteen jälkeen pystyyn. Nopeampi korjausliike vaikuttaa myös hevosen ryhtiin, eikä Riksu ehtisi päästä niin etupainoiseksi.

3. Kaarteissa hevonen sisäjalasta ulko-ohjalle
Etupainoisena mutkitteleva hevonen ei oikein jaksaisi kaarteissa ja kulmissakaan tehdä kunnolla töitä, kun on siitä päässyt luistamaan. Taas oma ratsastus ja apujen käyttö nopeammaksi, sisäjalka läpi ja ulko-ohjalla pidäte vastaanottaa. Vähentää huomattavasti oikomista ja kanttaamista.

Vinkit Röllille

1. Pidäte nopeammin läpi
Toisinaan Rölli edelleen juoksee esteen jälkeen, vaikka kontrolli onkin parantunut aikaisemmasta paljon. Itselläni on vähän paha tapa jäädä edelleen vetämään ohjasta useamman askeleen ajaksi. Olen nyt hypännyt pari viimeistä kimblewick-kuolaimella, joka on gägiä nopeampi kuolain. Nyt täytyy vielä vain opetella itsekin vähän nopeammaksi kädellä. (Ja muistaa ratsastaa myös jalalla!)

2. Käännä lavat reitille
Anna kertoi joskus syksyllä hyvän mielikuvan, että hevosen kaulan pitäisi pysyä lapojen välissä kääntymisissä. Rölli on kaulasta varsin taipuisa tapaus ja helposti käykin niin, että kaula kyllä kääntyy reitin mukaan, mutta lavat ja muu kroppa seilaa ulos, mikä taas vaikeuttaa hevosen suoristamista esteille.

3. Hitaampi ylävartalo hypyissä
Nyt kun Rölli on alkanut hypätä terävämmin, on mulla välillä vaikeuksia pysyä kyydissä. Lähden liikaa omalla ylävartalolla hyppyyn mukaan ja paino ei pysy jalustimilla. Rauhallisemmalla ylävartalolla en häiritse Rölliä hypyissä ja säästytään paremmin mahdollisilta pudotuksilta. Oman asennon pitämiseen esteen päällä täytyy vielä muistaa katsoa ylös ja pitää jalat alhaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti